Corona test IgG/IgM

Inzet Leccurate SARS-CoV-2 IgG/IgM test

Het testen van (zorg)personeel op het Coronavirus middels een RT-PCR wordt in Nederland (nog) niet standaard gedaan. De wens binnen veel (zorg)organisaties bestaat om deze directe diagnostische test uit te voeren met als doel het voorkomen van besmetting en verdere verspreiding. Op deze manier wordt (zorg)personeel optimaal en veilig ingezet en worden kwetsbare patiënten beter beschermd.

Dit is waar de Leccurate SARS-CoV-2 IgG/IgM test in ondersteunt.

Kenmerken Leccurate SARS-CoV-2 IgG/IgM test Deze test is een professioneel hulpmiddel bij de diagnose van besmetting van het Coronavirus en heeft een CE markering voor verkoop binnen de EU, dit ondersteund door een schrijven van het ministerie van Gezondheid, Welzijn en Sport. De Leccurate SARS-CoV-2 IgG/IgM test geeft binnen 15 minuten duidelijkheid op de vraag of er specifieke antistoffen zijn aangemaakt tegen het Coronavirus (SARS-CoV-2 infectie). De Leccurate SARS-CoV-2 IgG/IgM test detecteert de aanwezigheid van SARS-CoV-2-antilichamen echter dient niet als het enige criterium van een COVID-19-diagnose te worden gebruikt. Studies over de nauwkeurigheid van de Leccurate SARS-CoV-2 IgG/IgM test is op aanvraag beschikbaar.

Werking Leccurate SARS-CoV-2 IgG/IgM test

Met deze test kan eenvoudig via een vingerprik gecontroleerd worden of er antistoffen tegen het Coronavirus aanwezig zijn in het lichaam.

Indien de cliënt of medewerker met het virus in aanraking is geweest zal het lichaam hiertegen na 2 tot 3 dagen antistoffen aanmaken, na 3 tot 7 dagen zijn deze aantoonbaar.

De eerste symptomen kunnen tot 14 dagen na besmetting optreden. Een cliënt of medewerker kan bij besmetting met het virus ook géén symptomen of aspecifieke symptomen ontwikkelen. Na de test is het duidelijk of de geteste met SARS-Cov-2 geïnfecteerd is (geweest). De positief geteste blijft volgens het RIVM besmettelijk totdat deze zich beter voelt en tenminste 24 uur geen gezondheidsklachten heeft gehad. Het advies van de WHO is om daarna nog twee weken in isolatie te blijven. Voor het actuele RIVM advies, kijk op https://lci.rivm.nl/richtlijnen/covid-19 .

Verkorte gebruiksaanwijzing

1.Lees de gehele gebruiksaanwijzing door

2. Breng de testcassette en de buffer op kamertemperatuur (15-30°C) voorafgaand aan het testen

3. Leg alles klaar voorafgaand aan het testen:

 • Benodigde beschermingsmiddelen
 • Test kit
 • Testcassette
 • Capillaire bloed transferpipet
 • Single-use safety lancet Accu-Chek
 • Buffervloeistof
 • Alcoholdoekje
 • Pleister
 • Stopwatch / klok

4. Verwijder de testcassette uit de aluminium envelop en gebruik deze zo spoedig mogelijk. Het beste resultaat wordt bereikt als na opening de test onmiddellijk gebruikt wordt. Label (indien nodig) de testcassette met de cliëntgegevens. Plaats de testcassette op een schone en vlakke ondergrond.

5. Voor het verzamelen van vingerprik bloedmonsters:

I. Gebruik handschoenen

II. Was de hand van de cliënt met warm water of maak deze schoon met een alcoholdoekje

III. Laat de hand drogen

IV. Masseer de hand, zonder de plaats van punctie aan te raken, door over de hand richting de vingertop van de middel- of ringvinger te wrijven

V. Prik de huid aan met de meegeleverde Accu-Chek veiligheidslancet op de diepste prikstand

VI. Wrijf de eerste druppel bloed weg

VII. Wrijf zachtjes over de hand van de pols, via de handpalm, tot de vinger om een ronde druppel bloed uit de plaats van punctie te doen stromen

VIII. Zuig, met de pipet de bloeddruppel op tot aan de tweede streep (ca. 15 μL)

6. Voeg deze bloeddruppel toe aan het monsterreservoir (S) van de testcassette Let op: Uit vingerprik verkregen volbloed dient onmiddellijk te worden getest.

7. Voeg, het bufferflesje verticaal houdende, 2 druppels (ca. 80 μL) buffervloeistof toe aan het bufferreservoir. Vermijd luchtbelvorming

8. Start de stopwatch/leg het tijdstip op de klok vast

9. Wacht tot er een gekleurde lijn of lijnen verschijnen. Lees het resultaat na maximaal 15 minuten af, interpreteer de resultaten na 20 minuten niet meer

10. Let op: De buffer dient gebruikt te worden voor 20 testen. Na opening is de buffervloeistof houdbaar tot de aangegeven houdbaarheidsdatum op het etiket.

Mogelijke uitslagen ______________________________________________________________

 1. De controlelijn is gekleurd De interne controle van de test is goed verlopen. Er worden (nog) geen antistoffen aangetoond. Het meest waarschijnlijk is dat de geteste (nog) niet in aanraking is geweest met het Coronavirus of dat de geteste nog in de incubatietijd verkeert.  De incubatietijd betreft 14 dagen voordat er daadwerkelijk symptomen kunnen optreden. In deze periode kan de geteste wel anderen besmetten, ook al ervaart men geen klachten. Advies: test nogmaals na 14 dagen of wanneer er klachten of symptomen zijn. Het kan echter ook zijn dat de afweer van de geteste zodanig verzwakt is, dat deze geen antistoffen kan aanmaken of dat de geteste medicatie slikt om de reactie van het afweersysteem te remmen.
Corona negatief score

2 De controlelijn en de lgM zijn gekleurd Dit wil zeggen IgM positief: Op dit moment heeft de geteste een acute (primaire) infectie met het Coronavirus en heeft de geteste antistoffen aangemaakt en/of deze worden nog steeds aangemaakt. Deze uitslag verschijnt zo’n 3-7 dagen na het verschijnen van de eerste symptomen. De geteste is op dit moment besmettelijk voor anderen.

Advies: Neem (telefonisch) contact op met de huisarts om de uitslag te melden en zorg dat de geteste geen (fysiek) contact met anderen heeft. Neem de benodigde (beschermings)maatregelen.

3 De controlelijn en de lgG zijn gekleurd Dat wil zeggen IgG positief: De geteste is in aanraking geweest met het Coronavirus en het lichaam heeft antistoffen aangemaakt. Deze uitslag komt voor vanaf de 7e dag na het verschijnen van de symptomen. De geteste kan op dit moment nog steeds besmettelijk zijn voor anderen. Advies: Neem (telefonisch) contact op met de huisarts om de uitslag te melden en zorg dat de geteste geen (fysiek) contact met anderen heeft. Neem de benodigde (beschermings)maatregelen.

4 De controle lijn, lgM en lgG zijn gekleurd Dat wil zeggen IgM en IgG positief: De geteste is in aanraking geweest met het Coronavirus en het lichaam heeft antistoffen aangemaakt en maakt nog steeds antistoffen aan. Mogelijk gaat het hier om een tweede (secundaire) besmetting of is er sprake van een overgangsfase. Dit komt voor na de 7e dag en de geteste blijft besmettelijk voor anderen. Advies: Neem (telefonisch) contact op met de huisarts om de uitslag te melden en zorg dat de geteste geen (fysiek) contact met anderen heeft. Neem de benodigde (beschermings) maatregelen.

5 De controlelijn is niet gekleurd Dit betekent een foutieve uitslag.

Mogelijke oorzaken:

 • Onvoldoende monstermateriaal
 • Onjuist uitgevoerde test
 • Gebruik van een test waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken

Advies: Neem de test opnieuw af.

Kleursterkte De kleursterkte van de lijnen IgM en IgG kunnen verschillen, daarom dient elke zichtbare kleurlijn als positief gezien te worden. Na 20 minuten zijn de kleurlijnen niet meer bruikbaar als resultaat. Voor een goede beoordeling dient de testcassette ook gekanteld in het licht bekeken te worden zodat minder sterke kleurlijnen duidelijk zichtbaar worden.

Aanvullende informatie Zodra het lichaam IgG positief is, heeft het lichaam antistoffen opgebouwd tegen het Coronavirus en daarom is de kans volgens het RIVM hoogstwaarschijnlijk erg klein dat de geteste alsnog ziek kan worden van dit Coronavirus. De positief geteste moet in thuisisolatie blijven totdat deze 24 uur lang geen enkel symptoom meer vertoont, van een lichte loopneus tot een kuchje. Op dat moment is de geteste volgens het RIVM “genezen” en kunnen ze anderen niet meer besmetten. Blijf de richtlijnen van het RIVM volgen. Een langdurig verhoogde IgG waarde geeft bij deze test een positieve IgG kleurband, terwijl deze op de reguliere PCR-test niet meer detecteerbaar kan zijn. Hierdoor is een doorlopen Corona besmetting tot enkele maanden nadien aantoonbaar.

Deze tests mogen alleen afgenomen worden door een BIG geregistreerd persoon.

Deze tests zijn te bestellen bij:

QliniQ BV Bentheimergraven 29 7577DA Oldenzaal / info@qliniqmedical.nl